Selasa, 4 Januari 2011

BERITA EMAS TERKINI

Penghujung 2010 menyaksikan kenaikan harga komoditi utama seperti getah, kelapa sawit, kacang soya dan minyak mentah. Tetapi sedarkah anda komoditi apakah yang mencatat kenaikan tertinggi sepanjang 2010.?

Objektif utama apabila kita membuat sesuatu pelaburan ialah untuk memaksimakan pulangan (ROI). Tetapi tidaklah bermakna kita membuat semua simpanan kita dalam bentuk emas fizikal. Emas sewajarnya menjadi salah satu dari portfolio pelaburan kita selain pelaburan dalam bentuk wang kertas seperti ASB, Tabung Haji, Unit Trust atau Forex Trading.
Dividen ASB menyusut bermula dari tahun 1994. Harga emas mencatat kenaikan sebanyak 600% dalam tempoh 10 tahun.

The Trader's Great Gold Rush: Must-Have Methods for Trading and Investing in the Gold Market (Wiley Trading)Dalam buku tulisannya "The Traders Great Gold Rush" James Digeorgia yakin harga emas boleh mencecah USD2500/Oz dalam dalam tahun 2011 disebabkan 4 Faktor Utama

1. Emas adalah merupakan komoditi dimana harganya akan naik atau turun berdasarkan permintaan pasaran.
2-Nilai USD yang lemah akan meningkatkan harga emas. (Nilai USD telah susut 95%)


3-Peranan emas sebagai pelindung ketika krisis politik (perang atau ketidakstabilan politik)


4-Peranan emas sebagai pelindung ketika krisis ekonomi.

Nasihatnya lagi :
  • Trend Kenaikan harga emas dari bull market boleh bertukar kepada RAKSASA
  • Harga Emas tidak tidaklah terus meningkat dalam garisan lurus, akan berlaku sedikit penurunan semasa  market correction, tetapi  akan terus meningkat dalam jangka masa panjang.
  • "Beli emas sebagai pelaburan sekarang sebelum pasaran menjadi panas (orang berpusu-pusu membeli emas melihat kenaikan harga emas daripada USD1000 kepada USD2500)
Tiada ulasan:

Terdapat ralat dalam alat ini

Arkib Blog

Catatan Popular